PİYASALAR

BIST 100 enflasyonun altında kaldı!

BIST 100 endeksi enflasyonun gerisinde kalırken, doğru sektörlere yatırım yapanlar yüzde 150'nin üzerinde getiri elde etti.

Abone Ol

Son bir yılda, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 33.14'lük bir getiri sağladı. Ancak, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, aynı dönemde enflasyon yüzde 61.78 olarak gerçekleşti. Bu durum, BIST 100 endeksinin getirisinin enflasyonun oldukça altında kaldığını ortaya koyuyor. Bu gelişmeler, uzmanların yılın başında yatırımcılara hisse senedi alımlarında seçici olmaları yönündeki uyarılarını hatırlattı. Ancak bu uyarıları dikkate alarak doğru sektörleri tercih eden yatırımcılar, yüzde 150'nin üzerinde kazanç elde etti.

Hangi Sektörler Öne Çıktı?

Borsa İstanbul verilerine göre, 9 Ağustos itibarıyla son bir yılda sektörel bazda en hızlı yükselişi yüzde 170.6 ile sigorta sektörü gerçekleştirdi. Sigorta sektörünü yüzde 102.3 ile iletişim sektörü, yüzde 91.4 ile bilişim sektörü ve yüzde 84.5 ile bankacılık sektörü takip etti. Bu sektörler, yatırımcılara en yüksek getiriyi sağlayarak, BIST 100 endeksinin genel performansının çok üzerinde bir başarı gösterdi.

Ata Yatırım Araştırma Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş, bu yüksek getirilerin temelinde, makro istikrar ve Türk Lirası'nın değer kazanması gibi etkenlerin yattığını belirtiyor. Demirtaş, özellikle iç talebe odaklı şirketlerin ve kendi sektörlerinde rekabet gücü yüksek olan firmaların, bu dönemde öne çıktığını vurguluyor. Bu durum, özellikle bankacılık sektörü gibi makroekonomik gelişmelerden doğrudan etkilenen alanlarda hisselere olan ilgiyi artırdı.

İhracatçı Sektörler Neden Geride Kaldı?

Öte yandan, demir-çelik, otomotiv, beyaz eşya ve cam gibi ihracat odaklı sektörler, daralan ihracat pazarları ve döviz kurlarındaki artışın enflasyonun altında kalması nedeniyle olumsuz etkilendi. Bu sektörlerdeki hisseler, diğer sektörlere kıyasla daha düşük performans sergiledi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye'nin üretim maliyetlerinin yüksek olması ve ihracat pazarlarındaki rekabetin zorlaşması nedeniyle, bu sektörlerin ihracatının arzu edilen düzeyde olmadığını belirtti. Gültepe, Türk ihracatçılarının, özellikle Asya'daki rakiplerine kıyasla dolar bazında yüzde 40-50 daha pahalı hale geldiğini, bu durumun da rekabetçiliklerini olumsuz etkilediğini ifade etti.

Yılın Geri Kalanında Hangi Hisseler Öne Çıkacak?

Analistler, 2024'ün geri kalanında iç piyasada sıkılaşmanın devam edeceğini ve zorunlu olmayan ihtiyaçlara yönelik iç tüketimde bir yavaşlama olacağını öngörüyor. Ata Yatırım Araştırma Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş, bu bağlamda, gıda perakende, gıda-içecek, telekomünikasyon ve savunma gibi daha defansif sektörlere olan ilginin yüksek olacağını belirtiyor. Demirtaş, ayrıca, parasal sıkılaştırmanın etkisiyle ekonomideki daralma nedeniyle bankacılık sektörüne olan ilginin yılın başına kıyasla azalabileceğini de ifade ediyor.

Önümüzdeki dönemde faiz indirimlerine ilişkin somut adımlar atılması durumunda, 2025 yılında büyüme odaklı ve emtia sektörü hisselerine olan ilginin artabileceği de analistlerin öngörülerinden biri.

Seçici Olan Kazandı

BIST 100 endeksi, genel olarak enflasyonun altında bir getiri sağlamış olsa da, doğru sektöre yatırım yapanlar, özellikle sigorta, iletişim ve bilişim sektörlerinde büyük kazançlar elde etti. İhracatçı sektörlerin yaşadığı zorluklar, yatırımcıların bu alanlarda daha dikkatli olmasını gerektiriyor. 2024'ün geri kalanında ise defansif sektörlere yönelik ilginin artması bekleniyor.