A1 Capital'in günlük analizine göre, küresel piyasalarda öne çıkan gelişmeler Çin'de imalat PMI verilerinin artışa geçmesi ve Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) faiz oranlarını sabit tutma kararı oldu. Çin’in imalat PMI verisi ekim ayında 50,1 seviyesine yükseldi ve bu artışla faaliyetler altı aylık bir daralma döneminden sonra ilk kez genişleme bölgesine geçti. PMI verisi, beklentileri aşarak 49,9 olan piyasa tahminlerinin üzerine çıktı.
Japonya Merkez Bankası'ndan düşük faiz kararı
Japonya Merkez Bankası (BOJ), ultra düşük faiz oranlarını sabit tutma kararını sürdürdü. Bu karar, Japon yeni üzerinde baskı yaratarak perşembe günü dolar karşısında bir miktar değer kaybetmesine yol açtı. BOJ, enflasyonun %2 hedefine yakın seyredeceği tahminini koruyor ve bu da Japonya'nın genişletici para politikasını sonlandırmaya yakın olduğuna dair piyasalara sinyal veriyor. Kararın ardından yen, dolar karşısında %0,02 düşüşle 153,34 seviyesine geriledi.
ABD doları güçlenirken BIST 100 direnç seviyesini test ediyor
ABD'de özel sektör istihdam verileri ekim ayında artış göstererek piyasalarda olumlu bir hava yarattı. Ayrıca, ABD'de beklenenden düşük gelen üçüncü çeyrek büyüme verisi doları destekledi. Diğer yandan A1 Capital’in analizine göre, BIST 100 endeksi dün 9006 puanda kapanarak 9050 direncini test ediyor. Endeksin 9050 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda, yükselişin 9165 direnç seviyesine kadar sürebileceği öngörülüyor. Ancak, 8940 desteği kırılırsa satış baskısının 8850 seviyesine kadar devam edebileceği belirtiliyor.
Euro bölgesi büyüme ve enflasyon beklentilerinde güncellemeler
Euro bölgesinde ise Almanya ve diğer üye ülkelerden gelen büyüme ve enflasyon verileri dikkat çekiyor. Almanya'da ekim ayı enflasyonunun %2,4’e yükseldiği belirtilirken, Avrupa Merkez Bankası üyeleri arasında faiz indirimleri konusunda bazı pişmanlıkların yaşandığı gözlemleniyor. Euro, bu gelişmeler ışığında dalgalı bir seyir izliyor.