Microsoft’un kurucu ortağı ve hayırsever Bill Gates, yetersiz beslenmenin dünyadaki en ciddi çocuk sağlığı krizi olduğunu belirtti ve iklim değişikliğinin bu sorunu daha da ağırlaştıracağını söyledi. Bill ve Melinda Gates Vakfı’nın Salı günü yayımladığı rapora göre, iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle 2050 yılına kadar 40 milyon çocukta büyüme geriliği, 28 milyon çocukta ise aşırı zayıflık görülmesi bekleniyor. Bu, yetersiz beslenmenin geri döndürülemez en uç şekli olarak tanımlanıyor.
Gates, Reuters'a verdiği çevrimiçi röportajda, "Hem rahimde hem de erken yaşta doğru gıdayı alamazsanız, bu açığı kapatmanız mümkün değil," dedi. İyi beslenemeyen çocukların hem fiziksel hem de zihinsel kapasitelerinin olumsuz etkilendiğini vurgulayan Gates, bu çocukların ayrıca kızamık, sıtma gibi hastalıklara ve erken ölüme karşı daha savunmasız olduğunu belirtti.
İklim Değişikliğinin Gıda Üzerindeki Etkisi
Gates, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin yüzde 90'ının gıda sistemleri aracılığıyla hissedildiğini söyledi. Kuraklık veya aşırı yağmur nedeniyle ekinlerin başarısız olduğu yıllar yaşandığını belirten Gates, bu durumun beslenme sorunlarını daha da derinleştirdiğini ifade etti.
Bu açıklamalar, Bill ve Melinda Gates Vakfı’nın Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG’ler) çerçevesinde yoksulluğu azaltma ve sağlığı iyileştirme konularında ilerlemeyi izleyen yıllık Goalkeepers raporunun yayımlanmasından önce geldi. Raporda yer alan projeksiyonlara göre, dünya genelinde yetersiz beslenme oranları endişe verici boyutlarda.
Yeni Çocuk Beslenme Fonu Çağrısı
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, 2023 yılında dünya genelinde 148 milyon çocukta bodurluk, 45 milyon çocukta ise aşırı zayıflık görülmesi bekleniyor. Gates, bu tabloya dikkat çekerek, UNICEF liderliğinde kurulan ve bağışçı finansmanını koordine etmeyi amaçlayan yeni bir platform olan Çocuk Beslenme Fonu’na destek çağrısında bulundu. Ancak Gates, bu fonun, rutin çocukluk aşıları gibi diğer kritik sağlık girişimlerinden para çekilerek finanse edilmemesi gerektiğini de vurguladı.
Gates, beslenmenin yeterince araştırılmadığını belirterek, gıda zenginleştirme ve doğum öncesi multivitamin erişimini iyileştirme gibi girişimlerin, çocuk sağlığını iyileştirme konusunda bazı aşılar kadar etkili olabileceğine dikkat çekti. Gates Vakfı, Ocak ayında yaptığı açıklamada, küresel sağlık için bu yıl 8,6 milyar dolar harcamayı planladığını duyurmuştu; bu miktar, fonlama çabalarının durma noktasına geldiği bir dönemde, şimdiye kadar ki en yüksek bütçe olarak dikkat çekiyor.