Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın partisinin grup toplantısında belediye borçlarının kaynağından kesileceğini açıklaması geniş yankı uyandırdı. Eğer görüşmeleri süren torba teklife bir önerge verilmezse, düzenleme TBMM’nin çalışmalarına yeniden başlayacağı dönemde çıkarılacak vergi paketlerinde yer alacak.

Bakan Işıkhan'dan Açıklamalar

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, belediyelerin toplam 96 milyar lira borcu olduğunu açıkladı. Ayrıca, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırladığı taslak çalışmada, belediyelerin sosyal güvenlik kurumlarına olan borcunun 55,5 milyar lira olduğu belirtildi. Belediye borçlarının kaynağından kesilebilmesi için iki ayrı mevzuat gerekecek. Hâlen belediyelerin borçlarına karşılık İller Bankası’ndan aktarılan kaynaktan en fazla %40 oranında kesinti yapılıyor.

Kesinti Süreci ve Yetkiler

Yapılacak değişiklikle, gelir (stopaj) vergisi ve katma değer vergisi beyannameleri üzerine tahakkuk eden vergiler ile sosyal güvenlik primlerinin, vadesini izleyen ayda bu idarelere ödenecek paydan kesilmesi yoluyla tahsil edilmesinin önü açılacak. AK Parti Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş, belediyelerin kamu kurumlarına yaklaşık 100 milyar lira borcu bulunduğunu ve bunun önemli bir bölümünün işçi ücretlerinden kamu adına yapılan kesintilerin yatırılmamasından kaynaklandığını belirtti.

Borçların Detayları

Bakan Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, SGK’ya en fazla prim borcu bulunan belediyelerin CHP'li olduğunu ve bunların Ankara, İzmir, İstanbul, Adana ve Şişli belediyeleri olduğunu bildirdi. Belediyelerin toplam borcunun ise 96 milyar lira olduğunu açıkladı.

Maliye Bakanlığı Bilgi Notu

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan genel taslak çalışmada, belediyelerin 37.6 milyar lirası vadesi geçmiş, 17.9 milyar lirası ise yapılandırılmış borçlar olmak üzere toplam 55.5 milyar liralık borcu bulunduğu kaydedildi. Büyükşehir belediyeleri ve bunların su idareleri de dâhil olmak üzere, toplam 3 bin 436 borçlu kuruluş bulunuyor.

Editör: Halit Alptekin