Asya piyasaları, Çin’in son ekonomik paketine yönelik hayal kırıklığıyla sakin bir işlem günü geçirdi. Pekin’in borç takasına öncelik veren ancak doğrudan teşvik sağlamayan yeni planı, yatırımcıları tatmin etmezken, Çin’in ekonomik toparlanma sinyalleri beklentileri karşılamadı. Analistler, ABD’de Trump’ın önerdiği %60 gümrük vergilerinin uygulanması durumunda Pekin’in hamlelerini hızlandırmak zorunda kalabileceğini öngörse de mevcut durumda Çin’in müdahaleleri piyasaları tam olarak ikna edemedi. Çin blue chip endeksi %1,3’lük bir düşüşle güne başlarken, özellikle Cuma günü açıklanacak perakende satışlar ve endüstriyel üretim verileri öncesinde beklentiler düşük kaldı.
Çin enflasyon verisi deflasyon sinyali verdi
Hafta sonunda açıklanan verilere göre, Çin’de tüketici fiyatları ekim ayına kadar yalnızca %0,3 artarken, üretici fiyatları yıllık %2,9 oranında düştü. Bu durum, Çin’in deflasyonist baskıyı sürdürdüğünü ve daha fazla müdahale ihtiyacının arttığını gösteriyor. Ekonomistler, Çin’in yavaşlayan talebi ve deflasyonist eğilimleri dengelemek için daha güçlü teşvikler sunması gerektiğini ifade ediyor.
Japonya’da siyasi gerilim ve merkez bankası beklentileri
Japonya’da ise siyasi belirsizlik dikkat çekiyor. Başbakan Ishiba’nın, bugün yapılacak parlamento oylaması sonrası iktidarda kalıp kalmayacağı merak edilirken, bir yandan da muhalefet lideri Yuichiro Tamaki’nin bir ilişki skandalına dair açıklamaları ülkede gündemi hareketlendirdi. Siyasi kargaşa, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) faiz artırımı planlarını da zora sokuyor. Bazı BOJ üyeleri, piyasa oynaklığının Trump’ın başkanlığı öncesinde dahi risk teşkil ettiğini belirtmişti.
ABD ve Fed etkisi: faiz indirim beklentileri zayıflıyor
ABD’de Trump yönetiminin açıklamaları ve politikaları, küresel piyasalarda enflasyon ve tahvil getirilerine yönelik yukarı yönlü baskı yaratarak Fed’in genişlemeci politikasını zorlaştırabilir. Fed’in Aralık ayında faiz indirimi yapma olasılığı, seçim öncesinde %80’in üzerindeyken, bu oran şimdi %66’ya geriledi. JPMorgan, Fed’in gevşeme döngüsünün %3,5 seviyesinde sona ereceğini tahmin ediyor.
dolar, yen karşısında değer kazandı
Piyasalarda yaşanan bu gelişmelerin etkisiyle dolar, Japon yeni karşısında %0,5 artışla 153,40 seviyesine yükseldi. Euro ise dolar karşısında 1,0725 seviyesinde sabit kaldı. Avrupa’da da siyasi görünümde artan belirsizlikler dikkat çekiyor; Almanya Başbakanı Scholz, Noel öncesi güven oylaması yapmayı önererek erken seçim olasılığını gündeme getirdi.