Pazartesi günü Asya borsalarında, tahvil getirilerindeki yükselişin hisse senedi değerlemelerini baskılamasıyla temkinli bir seyir izlendi. Hafta boyunca birçok merkez bankası toplantısı ve ekonomik veri açıklamaları yatırımcıların odağında olacak.
Çin’den gelen Kasım ayı verileri, perakende satışların yalnızca %3,0 artarak %4,6’lık piyasa tahminlerinin altında kaldığını gösterdi. Sanayi üretimi beklentileri karşılarken, konut fiyatlarındaki düşüşün hız kestiği görüldü. Bu durum, Çin ekonomisinin daha agresif teşvik politikalarına ihtiyaç duyduğuna işaret ediyor. Çin’in önde gelen endeksi CSI300, geçen hafta %2’nin üzerinde kayıptan sonra %0,2 geriledi.
Tahvil getirileri hisse piyasalarını baskılıyor
ABD’de 10 yıllık tahvil getirileri %4,39’a yükseldi ve geçen hafta 24 baz puan artarak büyük bir sıçrama kaydetti. Artan getiriler tahvilleri hisse senetlerinden daha cazip hale getirirken, şirketler için sermaye maliyetlerini de yükseltiyor. Bu gelişme, teknoloji hisseleri gibi yüksek değerleme gerektiren sektörler üzerinde baskı oluşturuyor.
Merkez bankası kararlarına odaklanıldı
Hafta boyunca ABD, Japonya, İngiltere, İsveç ve Norveç merkez bankalarının toplantıları yatırımcıların dikkatinde olacak. Çarşamba günü Federal Rezerv’in faiz oranlarını 25 baz puan düşürmesi beklenirken, uzun vadeli faiz tahminlerine ilişkin "noktasal grafik" projeksiyonları piyasalar için kritik önemde. İsveç Merkez Bankası'nın ise faiz oranlarını 50 baz puan düşürmesi öngörülüyor.
Global piyasalardaki diğer gelişmeler
- ABD Vadeli İşlemleri: S&P 500 ve Nasdaq vadeli işlemleri hafif pozitif seyretti.
- Döviz Piyasaları: Dolar, yükselen getirilerle desteklenirken, yen karşısında 153,93 seviyesinde işlem gördü.
- Emtia: Altın fiyatları güçlü dolar nedeniyle gerilerken, petrol fiyatları Rusya ve İran yaptırımlarıyla desteklenerek üç haftanın zirvesine yaklaştı.