Asya borsaları, ABD ve İngiltere merkez bankalarının gevşeme politikalarına dair beklentilerle pazartesi günü yükseldi. Japonya ise borçlanma maliyetlerini artırarak "normalleşme" yönünde adımlar atıyor. Japonya'nın bu hamlesi, piyasalarda olumlu karşılandı ve bölgedeki hisse senetlerinde artış yaşandı. Asya-Pasifik bölgesindeki MSCI endeksi, geçen haftaki kayıplarını telafi ederek %0,4 oranında değer kazandı.

Orta Doğu'da Artan Gerilimler ve Ekonomik Veriler

İsrail'in Golan Tepeleri'ne yönelik roket saldırısının ardından Orta Doğu'da çatışma endişeleri arttı ve petrol fiyatları yükseldi. İsrail ve ABD, bu saldırının sorumlusu olarak Lübnan merkezli silahlı grup Hizbullah'ı işaret etti. Bu gelişme, bölgedeki istikrarsızlığı daha da artırırken, Beyrut havaalanındaki uçuşlar sigorta riskleri nedeniyle iptal edildi veya ertelendi. Bu hafta ayrıca ABD'de Temmuz ayı istihdam raporu, ABD ve küresel imalat sanayi anketleri ve Avro Bölgesi gayri safi yurt içi hasıla ve enflasyon verileri açıklanacak. ABD Hazine Bakanlığı ise çeyrekte ne kadar tahvil satmayı planladığını açıklayacak. Çin'in politbüro toplantısında ise geçen haftaki sürpriz faiz indirimlerinin ardından daha fazla teşvik paketi açıklanabilir.

Piyasalarda Faiz İndirim Beklentileri

Fed'in Çarşamba günkü politika toplantısında Eylül ayındaki faiz indirimi için temel atacağı düşünülüyor. Vadeli işlemler, çeyrek puanlık bir gevşeme için tam fiyatlandırılmış durumda ve hatta %12 oranında 50 baz puanlık bir ihtimal ima ediyor. Noel'e kadar 68 baz puanlık bir gevşeme de fiyatlandırılmış durumda. Goldman Sachs analistleri, FOMC'nin istikrarlı bir duruş sergilemesinin beklendiğini, ancak Eylül ayında faiz indiriminin daha olası hale geleceğine dair ipuçları vermesinin muhtemel olduğunu belirtiyor. Analistler, Fed'in izlediği yola ilişkin risklerin, üç aylık faiz indirimi temel çizgilerinin biraz altında olduğunu, ancak piyasa fiyatlamasının ima ettiği kadar da olmadığını söylüyor.

Merkez Bankaları Toplantıları

Japonya Merkez Bankası'nın Çarşamba günü faiz oranlarını 10 baz puan artırarak %0,2'ye çıkarma olasılığı %70 olarak belirtiliyor. Hatta 15 baz puanlık bir artış ihtimali de bulunuyor. İngiltere Merkez Bankası'nın Perşembe günkü toplantısında faiz indirimi yapma olasılığı ise %51 olarak görülüyor. Yatırımcılar, İngiltere Merkez Bankası'nın faiz indirimi yapıp yapmayacağı konusunda ikiye bölünmüş durumda.

Kazanç Dönemi ve Piyasa Beklentileri

Wall Street'te, teknoloji devleri Microsoft, Apple, Amazon ve Meta'nın bu hafta mali sonuçlarını açıklaması bekleniyor. S&P 500'ün piyasa değerinin yaklaşık %40'ını oluşturan bu şirketlerin raporları büyük bir merakla bekleniyor. Beklentiler yüksek, dolayısıyla herhangi bir hayal kırıklığı belirtisi bile bu mega şirketlerin aşırı yüksek değerlemelerini test edecek. Aracı kurum Pepperstone'un araştırma başkanı Chris Weston, raporlama gününde opsiyon piyasasının bireysel isimler için bazı önemli hareketler ima ettiğini belirtiyor. Hisse senedi seviyesindeki hareketler sektördeki diğer oyunculara da yansıyabilir ve potansiyel olarak oynaklığı artırabilir. Microsoft'un hisselerinin Salı günü geç saatlerde açıklanacak sonuçların ardından %4,7 oranında (yukarı veya aşağı) hareket edebileceği öngörülüyor.

Döviz ve Emtia Piyasaları

Döviz piyasalarında Japon yeni dolar karşısında değer kaybederken, euro geçen hafta 1,0825 dolar civarında destek bulduktan sonra 1,0855 dolar seviyesinde yatay seyrediyor. Emtia piyasalarında ise altın, Fed'in ılımlı bir politika izlemesi beklentisiyle %0,5 artışla ons başına 2.398 dolara çıktı. Petrol fiyatları Orta Doğu'daki gerilimlerin etkisiyle erken saatlerde yükseldi, ancak Çin talebine ilişkin endişelerin devam etmesiyle birlikte karışık bir seyir izledi. Brent petrolü 4 sent artışla varil başına 81,17 dolara yükselirken, ABD ham petrolü 7 sent düşüşle varil başına 77,09 dolara geriledi.

Editör: Halit Alptekin