Asya borsaları bugün, Orta Doğu'daki gerginliklerin ve Çin'deki teşvik önlemlerinin yarattığı etkilerle temkinli bir seyir izledi. Bu dönemde Japonya'da Nikkei endeksi, yeni başbakanın faiz oranlarının normalleştirilmesi konusundaki duruşu nedeniyle düşüş yaşadı.
Çin piyasaları teşvik önlemleriyle yükseldi
Çin'in teşvik dalgası, zayıf üretim anketinin etkilerini hafifletirken, blue-chip CSI300 endeksi %3 daha yükseldi ve geçtiğimiz haftaki %16'lık sıçramayı pekiştirdi. Shanghai Composite ise geçen haftaki %13'lük yükselişin üzerine %4,4'lük bir artış daha ekledi. Çin Merkez Bankası, bankalara mevcut konut kredilerinde Ekim ayı sonuna kadar ortalama 50 baz puanlık faiz indirimi yapmaları talimatını verdi.
İsrail’in saldırıları ve petrol fiyatlarındaki sınırlı artış
İsrail'in Lübnan'daki saldırıları, jeopolitik belirsizliği artırsa da petrol fiyatları, Suudi Arabistan'dan olası arz artışı endişesiyle sınırlı yükseldi. Brent ham petrolü 61 sent artışla varil başına 72,59 dolara yükselirken, ABD ham petrolü 44 sent artışla varil başına 68,60 dolara çıktı.
Japonya'da faiz endişeleri ve Nikkei'nin düşüşü
Nikkei endeksi, yatırımcıların Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) gevşek politikalarını eleştiren yeni Başbakan Shigeru Ishiba'dan faiz oranlarının normalleşmesine dair yönlendirme beklemesi nedeniyle %4,1 düşüş gösterdi. Ancak Ishiba, hafta sonu yaptığı açıklamada para politikasının "genişletici kalması gerektiğini" belirterek daha uzlaşmacı bir tavır takındı.
Dolar ve yen hareketliliği
Dolar, Cuma günü 146,49 yen olan zirveden %1,8 düşmesinin ardından %0,2 artışla 142,52 yen seviyesine yükseldi. HSBC ekonomisti Jun Takazawa, Shigeru Ishiba'nın BoJ'un para politikasını normalleştirme eğilimini desteklediğini, ancak bu sürecin hız ve zamanlamasının belirsiz olduğunu belirtti.
ABD ve Wall Street hareketleri
Çin piyasalarındaki yükseliş, MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse senedi endeksinin geçen hafta %6,1 artarak yedi aylık zirveye çıkmasının ardından %0,3 daha yükselmesine katkı sağladı. Wall Street'te, ABD çekirdek enflasyonundaki olumlu verilerle hareketli bir hafta yaşandı ve Fed’in faiz indirimine yönelik beklentiler artış gösterdi. S&P 500 endeksi bu yıl %20 arttı ve 1997'den bu yana en güçlü Ocak-Eylül performansına doğru ilerliyor.
Altın ve euro'daki gelişmeler
Dolar endeksi geçen hafta %0,3 düşüş yaşadı ve altının ons fiyatı 2.685 dolarla rekor seviyeye ulaştı. Avro, Cuma günü ABD enflasyon raporunun ardından 1,1167 seviyesine yükseldi. Euro bölgesi enflasyon rakamları, üretici fiyatları ve işsizlik verileri bu hafta açıklanacak.