PİYASALAR

Asya borsaları, Meta ve çip sektöründeki düşüşle geriledi

Asya borsaları, Meta ve çip hisselerindeki düşüşlerin etkisiyle geriledi. Yatırımcılar ABD başkanlık seçimleri ve Fed’in faiz kararlarını beklerken, yen dolar karşısında zayıf seyrediyor.

Abone Ol

Asya borsaları, Perşembe günü Meta Platforms'un yapay zeka maliyetlerinin artacağı uyarısının ardından teknoloji hisselerinde yaşanan düşüşün etkisiyle geriledi. Çip sektörü hisseleri de Wall Street'teki benzerlerini takip etti. Japon yeninde ise, siyasi belirsizliklerin etkisiyle dolar karşısında zayıflama devam ediyor.

Teknoloji devleri ve çip hisseleri değer kaybetti

Facebook'un sahibi Meta Platforms, yapay zeka maliyetlerinin artacağına dair açıklamalarda bulunarak hisselerinde düşüşe neden oldu. Bu düşüş, Asya'da teknoloji ağırlıklı borsalara da yansıdı. Japonya’nın Nikkei endeksi %0,5, Güney Kore Kospi endeksi ise %1,3 geriledi. Tayvan piyasaları ise tayfun nedeniyle kapalı kaldı.

Bu arada, günün ilerleyen saatlerinde Apple ve Amazon'un finansal sonuçlarının açıklanması bekleniyor. Wall Street’te çip sektörü hisselerini takip eden Philadelphia SE yarı iletken endeksi, gece boyunca %3,35 değer kaybetti. Advanced Micro Devices (AMD) hisseleri, beklentilerin altında kalan tahminler sonrası %10’dan fazla düştü.

Japon yeninde zayıflama ve faiz politikasında belirsizlik

Japonya Merkez Bankası, bugün faiz oranlarını sabit tuttu. Ancak, ülkenin ekonomik görünümündeki belirsizliklere dikkat çekerek para politikasını değiştirmedi. Japonya’da hafta sonu yapılan parlamento seçimleri, iktidardaki koalisyonun kayıplarını artırarak siyasi istikrarsızlık endişesini körükledi. Bu durum, yenin dolar karşısında üç ayın en düşük seviyesine yakın seyretmesine yol açtı.

Yatırımcılar ABD verilerine odaklandı

ABD'de Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verileri ve önümüzdeki hafta yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde yatırımcılar temkinli davranıyor. Ayrıca, Fed’in politika kararları ve enflasyon ölçütlerinden biri olan kişisel tüketim harcamaları endeksi de yakından izleniyor. Analistler, ABD’den beklenenden farklı gelen verilerin dolar-yen paritesinde dalgalanmalara yol açabileceğini belirtiyor.

Çin'de ekonomik toparlanma sinyalleri

Çin'de yayımlanan veriler, imalat ve hizmetler sektöründe toparlanmaya işaret etti. Satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ekim ayında 50,1’e yükseldi. Bu iyileşme, Pekin yönetiminin gelecek hafta yapılacak kongre toplantısında ekonomik teşvik politikalarına dair ipuçları vermesiyle desteklenebilir.

Altın ve petrol fiyatlarında yükseliş

Altın, ABD başkanlık seçimleri öncesinde güvenli liman talebiyle tüm zamanların en yüksek seviyesi olan ons başına 2.790,15 dolara ulaştı. Bu arada petrol fiyatları, ABD’de düşen stoklar ve artan yakıt talebi nedeniyle yükselişe geçti. Brent ham petrol %0,5 artışla varil başına 72,90 dolardan, Batı Teksas petrolü ise 68,93 dolardan işlem gördü.