GÜNDEM

Ardıç: Kalkınma için kadın girişimciliği artırılmalı

ASO Başkanı Seyit Ardıç, Türkiye’nin kalkınma hedeflerine ulaşması için kadınların iş gücüne katılımının artırılması gerektiğini belirtti. Toplantıda kadın girişimciliği ve cinsiyet eşitliği ele alındı.

Abone Ol

Ankara Sanayi Odası (ASO) bünyesinde gerçekleşen TOBB Ankara İl Kadın Girişimciler Kurulu toplantısında kadınların iş gücüne katılımı, Türkiye ekonomisinin mevcut durumu ve cinsiyet eşitliği konuları masaya yatırıldı. Toplantıya ev sahipliği yapan ASO Başkanı Seyit Ardıç, kadınların ekonomiye katkısının artırılmasının kalkınma hedefleri için önemine dikkat çekti.

Kadın iş gücünde düşük oranlar

Toplantıda konuşan Seyit Ardıç, Türkiye'deki çalışan kadın oranının düşüklüğüne vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı: "Ülkemizde 33,3 milyon çalışma yaşındaki kadının sadece %36,6’sı çalışıyor veya iş arıyor. OECD ülkelerinin çoğunda bu oran %65-70 seviyesinde. Türkiye’de ise kadınların üçte ikisi gelir getirici faaliyetlerde bulunmuyor." Ardıç, bu durumun ülkenin kalkınma hedeflerine ulaşmasında büyük bir engel teşkil ettiğini belirtti.

Ekonomik bağımsızlık ve kadına yönelik şiddet

Ardıç, kadının ekonomik bağımsızlığının önemine değinerek, bunun fiziksel, psikolojik ve cinsel şiddete maruz kalma riskini azalttığını söyledi. "Kadına karşı şiddet ülkemizin kanayan yaralarından biridir. Kadınların ekonomik özgürlüğü arttıkça, şiddete uğrama riski azalacaktır," dedi. Ardıç, ekonomik bağımsızlığın kadınların toplumsal statüsünü güçlendireceğini ve bu durumun kadına yönelik şiddetin azaltılmasına katkı sağlayacağını ifade etti.

Cinsiyet eşitliği küresel bir mücadele

Dünya Ekonomik Forumu’nun 2024 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu'na atıfta bulunan Ardıç, tam cinsiyet eşitliğine ulaşmanın mevcut hızla 134 yıl sürebileceğini belirtti. Avrupa'nın cinsiyet eşitliğinde %75 oranıyla en iyi performans gösteren bölge olduğunu ifade eden Ardıç, Türkiye’nin 146 ülke arasında 127. sırada yer aldığına dikkat çekti. Ayrıca, Suudi Arabistan’ın son bir yılda 5 sıra yükselerek Türkiye’yi geçtiğini belirterek, bu verilerin cinsiyet eşitliği konusunda ülke olarak kat edilmesi gereken mesafeyi gösterdiğini söyledi.

Kadın girişimciliğinin önemi

Ardıç, girişimci kadınların ekonomik büyüme ve sürdürülebilir kalkınma için kilit bir rol oynadığını vurguladı. 2023 TÜİK verilerine göre kadınların sadece %9,2’si kendi hesabına çalışırken, %1,7’si işveren olarak faaliyet gösteriyor. Toplamda ise işveren ve kendi hesabına çalışan 5,4 milyon kişinin yalnızca 924 bini kadın girişimci konumunda. Ardıç, sosyo-kültürel engellerin, finansal kaynaklara ve eğitime erişimdeki zorlukların kadınların iş hayatına katılımını kısıtladığını dile getirdi. "Bu engellerin kaldırılması için tüm kurum ve kuruluşların eşgüdüm içinde çalışması gerekiyor," dedi.

Kadınların iş gücüne katılımı kalkınma hedefleri için vazgeçilmez

Toplantının genel mesajı, Türkiye'nin kalkınma hedeflerine ulaşabilmesi için kadınların iş gücüne katılımının artırılması gerektiği yönündeydi. Ardıç, kadın girişimcilerin sadece iş kurmakla kalmadığını, aynı zamanda kadın istihdamını artırdığını ve sosyal, çevresel, ekonomik sorunların çözümüne katkı sunduğunu belirtti. “Kadınların iş gücüne katılımını ve girişimci kadın sayısını artırmadan kalkınma hedeflerimize ulaşmamız mümkün değildir,” diye konuştu.