Altın fiyatlarının rekor seviyelere ulaşması, yatırımcıların tercihlerini de köklü şekilde değiştirdi. İşçilik maliyeti yüksek ürünler yerine doğrudan yatırımlık altın alımlarına yönelim arttı. Ankara Kuyumcular Odası Başkanı Timuçin Sönmez, “2024'te yatırım için altın alımları tavan yaptı. Buna karşılık, işçilikli ürün ve mücevher satışlarında yüzde 30 civarında düşüş yaşandı” açıklamasında bulundu.
İşçilikli altın satışında büyük düşüş
Sönmez, altın fiyatlarındaki yükselişin sadece yurt içi değil, uluslararası piyasalarda da etkili olduğunu belirterek, işçilikli altın ve mücevher satışlarının bu durumdan olumsuz etkilendiğini vurguladı. Yatırımcıların, alım-satım sırasında işçilik maliyetini ve makas farkını dikkate alarak yatırımlık altın ürünlerine yöneldiğini ifade etti.
MASAK sınırına dikkat çekildi
Sönmez, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) yetkilileriyle yapılan toplantılarda, altın alım-satımlarına dair düzenlemeleri ele aldıklarını söyledi. 185 bin liranın üzerindeki altın alımlarında vatandaşların bazı bilgileri kuyumcularla paylaşması gerektiğini hatırlatan Sönmez, “Bu durum zaman zaman tedirginliğe yol açıyor. MASAK yetkililerinden kamu spotları hazırlanmasını talep ettik” dedi.
Altın muhasebesi ve sektör sorunları masaya yatırılıyor
Kuyumculuk sektörünün muhasebe sisteminde yaşanan sorunlara da değinen Sönmez, altın fiyatlarının sürekli değişkenlik göstermesi nedeniyle güncel muhasebe sistemlerinin rasyonel çözümlerle desteklenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca sektörün sorunlarını ele almak amacıyla Ankara'da çalıştay düzenlenmesi için hazırlıkların sürdüğünü açıkladı.
Kuyumcu kent ve yeni uygulamalar yolda
Gelecek projelere de değinen Sönmez, Ankara’ya "kuyumcu kent" kazandırmak istediklerini ancak henüz uygun arsa bulunamadığını söyledi. Ayrıca, tüketicilerin güvenli alışveriş yapabilmesi için tavsiye fiyatları sunan bir mobil aplikasyon geliştirdiklerini duyurdu.