GÜNDEM

Almanya’dan sahte euro uyarısı: Türkiye ve Çin’e dikkat

Almanya Merkez Bankası, sahte euro kullanımının rekor seviyeye ulaştığını belirterek, paraların kaynağının büyük ölçüde Türkiye ve Çin olduğunu açıkladı.

Abone Ol

Geçtiğimiz aralık ayında sahte dolar nedeniyle Türkiye’de ticaret durma noktasına gelmiş, bankalar ve ATM’ler yüksek değerli banknotları kabul etmeyi bırakmıştı. Kriz haftalar süren çalışmalarla çözülse de, bu kez Türkiye sahte euro basımı iddialarıyla gündeme geldi.

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), ülkede ele geçirilen sahte banknot sayısının geçtiğimiz yıla göre yüzde 28 arttığını duyurdu. Bundesbank’a göre, 2024 yılında ele geçirilen 72 bin 400 sahte euro banknotun büyük bir kısmı Türkiye ve Çin kaynaklı.

En çok taklit edilen banknotlar: 20 ve 50 euro

Almanya Federal Kriminal Dairesi (BKA) tarafından yapılan incelemelerde, sahte banknotların özellikle 20 ve 50 euroluk kupürlerde yoğunlaştığı tespit edildi. Sahtecilikteki artışa rağmen, toplam zararın bir önceki yıla göre düştüğünü belirten Bundesbank yetkilisi Burkhard Balz, "2023 yılında sahte banknotlar nedeniyle toplam 5 milyon euroluk zarar oluşmuştu. 2024’te ise bu rakam 4.5 milyon euroya geriledi" dedi.

Sadece kağıt paralar değil, madeni paralarda da sahteciliğin arttığını belirten yetkililer, geçen yıl 25 bin yeni vakanın tespit edilmesiyle sahte madeni para sayısının 141 bine ulaştığını bildirdi.

Almanya’dan vatandaşlara uyarı: Sahte parayı dolaşıma sokmak suç

Bundesbank, sahte para ile karşılaşan kişilere, bu parayı bilinçli şekilde kullanarak zararlarını önlemeye çalışmamaları konusunda uyarıda bulundu. Sahte para basmanın ve dolaşıma sokmanın ciddi suç teşkil ettiğini hatırlatan yetkililer, şüpheli banknotların en yakın polis birimine teslim edilmesi gerektiğini vurguladı.

Almanya’da sahte para üretmek veya piyasaya sürmek, en az 1 yıl hapis cezası gerektiriyor. Geçtiğimiz yıl Hessen eyaletinde, aracında 31 bin euro sahte para ile yakalanan bir kişi, kaynağını açıklayamadığı için 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Sahte para ile ilgili küresel tedbirlerin artırılması gerektiğini belirten uzmanlar, özellikle uluslararası ticarette dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.