GÜNDEM

Almanya, nitelikli işçi göçünü artırmak için yeni adımlar atıyor

Almanya’da her yıl 288 bin yabancı işçiye ihtiyaç duyulacağı öngörülüyor. Ekonomi için göç politikalarının geliştirilmesi gerektiği vurgulandı.

Abone Ol

Avrupa’da nitelikli iş gücü açığı giderek büyürken, Almanya bu sorunun en çok hissedildiği ülkeler arasında yer alıyor. Bertelsmann Vakfı tarafından yapılan bağımsız bir araştırmaya göre, Almanya’nın ekonomisini sürdürülebilir kılmak için her yıl 288 bin yabancı işçiye ihtiyacı olduğu belirtildi. Araştırmaya göre, iş gücü piyasasına yeterli uluslararası katılım sağlanmazsa, Almanya’nın işgücü 2040 yılına kadar %10 küçülebilir.

İş gücündeki düşüş ekonomik risk yaratıyor

Alman işgücü piyasasında yaşanan daralmanın temel nedenlerinden biri, 1946-1964 doğumlu "Patlama Kuşağı" bireylerinin emekliliğe ayrılması. Araştırmaya göre, mevcut iş gücü sayısı olan 46,4 milyon kişi, 2040’ta 41,9 milyona, 2060’ta ise 35,1 milyona kadar düşebilir. Göç uzmanı Susanne Schultz, yerli işgücünün geliştirilmesinin öncelikli olduğunu ancak bu adımın tek başına yeterli olmayacağını ifade etti.

Göç politikalarında reform ihtiyacı

Almanya, nitelikli işçileri çekmek için 2023 yılında göç yasalarında reform yaparak "mavi kart" uygulamasını devreye aldı ve yabancı diplomaların tanınması konusundaki bürokrasiyi azalttı. Ancak Bertelsmann Vakfı’nın raporuna göre, yabancı işçilerin ülkeye çekilmesi için yerel yönetimler ve işletmelerin daha misafirperver bir kültür benimsemesi gerekiyor.

Rapor ayrıca, yabancı işçi ihtiyacının ülke genelinde farklılık göstereceğini ortaya koyuyor. Yüksek düzeyde göç alan Berlin ve Hamburg gibi büyük şehirler bu sorundan daha az etkilenirken, Kuzey Ren-Vestfalya ve güneydeki Bavyera eyaletleri yabancı işçi eksikliğini en yoğun şekilde hissedecek.

Almanya yeni iş gücü anlaşmalarına yöneliyor

Alman hükümeti, iş gücü açığını kapatmak için Kenya ile kontrollü göç anlaşması yaparak, Kenyalı işçileri Almanya’ya davet eden bir adım attı. İçişleri Bakanı Nancy Faeser, “Ekonomimizin pek çok alanında acil ihtiyaç duyduğumuz kalifiye işçileri ülkemize çekmek istiyoruz” dedi.

Göç karşıtı söylemleriyle dikkat çeken aşırı sağcı AfD partisinin kazanç sağladığı Thüringen gibi eyaletlerde ise göç politikalarının uygulanması daha büyük zorluklarla karşılaşabilir.