Alman otomotiv sektörü, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasından bu yana en düşük iş ortamı endeksine geriledi. Münih merkezli Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) tarafından açıklanan verilere göre, eylül ayında eksi 23,4 olan iş ortamı endeksi, ekimde eksi 27,7’ye düştü. Bu gerileme, savaşın başladığı Mart 2022’den bu yana kaydedilen en düşük seviye olarak öne çıkarken, sektördeki kriz ortamının sürdüğüne işaret etti.
Sipariş sıkıntısı ve işten çıkarmalar arttı
Otomotiv sektöründeki mevcut durumu değerlendiren Ifo Enstitüsü, sektörün iş ortamının olumsuzluğuna dikkat çekerken, özellikle sipariş eksikliğinin şirketlerin finansal durumlarını etkilediğini bildirdi. Anket sonuçlarına göre, otomotiv firmalarının %44,3'ü sipariş eksikliğinden etkilendiğini belirtirken, ihracat beklentilerinde de sert bir düşüş kaydedildi. Ekim ayında ihracat beklentisi, pandemi dönemindeki ilk kapanmalar haricinde en düşük seviyeye gerileyerek eksi 32,8 puana düştü.
Avrupa otomotiv sektörü zorluklarla mücadele ediyor
Alman otomotiv sektöründeki kriz, tüm Avrupa otomotiv sektörü için zorlayıcı bir dönemin işaretçisi. Elektrik gibi üretim maliyetlerinin yüksekliği ve Çin’den gelen güçlü rekabet, Avrupa'daki büyük otomobil üreticilerini baskı altına aldı. Özellikle Volkswagen gibi dev markalar, yüksek maliyetler nedeniyle Almanya’da bazı fabrikaların kapatılmasını ve işten çıkarmaları gündemine alırken, sektördeki baskı artmaya devam ediyor.
ABD’nin gümrük vergisi tehdidi
ABD’de yeniden seçilmesi durumunda Donald Trump, AB’den yapılan otomobil ithalatına %10-20 oranında gümrük vergisi getireceğini açıkladı. Almanya’nın otomobil ihracatında ABD en büyük pazar konumundayken, bu olası vergi artışının Alman otomotiv sektörü üzerinde daha fazla baskı oluşturabileceği belirtiliyor. Alman Otomobilciler Birliği (VDA) verilerine göre, 2023 yılında Almanya’dan ABD’ye 400 bin araç ihraç edilirken, 2024’ün ilk yarısında ABD Alman otomobil ihracatının en büyük alıcısı olarak öne çıktı.
Ifo Endüstriyel Organizasyon ve Yeni Teknolojiler Merkezi'nden Anita Wölfl, “Özellikle Avrupa dışından gelen yoğun rekabet, Alman otomotiv sektörüne zarar vermeye devam ediyor. Kriz derinleşiyor ve çözüm arayışları zorlaşıyor” ifadeleriyle sektördeki zorlukların arttığını belirtti.