ABD, Biden yönetiminin son günlerinde Rusya'ya yönelik 250’den fazla hedefi kapsayan geniş çaplı yaptırımlar uyguladı. Bu yaptırımlar, Moskova’nın askeri-endüstriyel faaliyetlerini ve yaptırım kaçırma planlarını hedef alırken, Çin’in de yaptırım kaçırma faaliyetlerine dahil olduğu iddia edildi.

250’den fazla hedef yaptırımlarla karşı karşıya

ABD Hazine ve Dışişleri bakanlıklarının açıkladığı yeni yaptırımlar kapsamında, daha önce yaptırım uygulanmış olan yaklaşık 100 Rus kuruluşu ek kısıtlamalara tabi tutuldu. Hazine Bakanlığı, bu hamlenin özellikle Rusya'nın askeri-endüstriyel üslerini zayıflatmayı amaçladığını belirtti. Yaptırımların kaldırılmasını daha da zorlaştıracak şekilde tasarlandığı vurgulandı.

Hughes Hubbard & Reed hukuk firması ortağı Jeremy Paner, bu yaptırımların “kalıcı” nitelikte olduğunu ifade ederek, yeni bir yönetimin yaptırımları kaldırmasının zorluklarla karşılaşacağını söyledi.

Çin ve Rusya'nın yaptırım kaçırma planı hedef alındı

ABD Hazine Bakanlığı, Rusya ve Çin’deki bazı aktörlerin, hassas malların ticareti için sınır ötesi ödemelere izin veren bir yaptırım kaçırma planına dahil olduğunu tespit etti. Bu kapsamda iki ülkede faaliyet gösteren bazı bölgesel takas platformlarına da yaptırım uygulandı. Çin’in Washington Büyükelçiliği Sözcüsü Liu Pengyu, ABD’nin bu adımına tepki göstererek “tek taraflı yaptırımlara ve uzun kollu yargı yetkisine karşı olduklarını” belirtti.

Nükleer tesis ve finans kuruluşları da hedefte

Yaptırımlara Rusya’nın kontrolündeki Zaporizhia nükleer santrali ve Kırgızistan merkezli Keremet Bankası da dahil edildi. Rusya’nın Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Zaporizhia’yı 2022’de ele geçirdiği biliniyor. Tesisin sözcüsü, yaptırımların operasyonları üzerinde etkili olmayacağını açıkladı.

Biden yönetiminin son büyük adımı

Biden yönetimi, Şubat 2022'de başlayan Ukrayna işgaline yanıt olarak şimdiye kadar birçok yaptırım uyguladı. Yönetim, geçtiğimiz hafta da Rusya’nın petrol ve doğalgaz gelirlerini hedef alan kapsamlı bir yaptırım paketi duyurdu. Bu adımlar, Trump’ın yaklaşan başkanlık dönemi öncesinde Moskova üzerindeki baskıyı artırmayı ve yaptırım politikasını kalıcı hale getirmeyi hedefliyor.

Eski ABD yetkilisi Edward Fishman, bu yaptırımları “çok önemli bir adım” olarak nitelendirerek, Rusya üzerindeki ekonomik baskının sürdürülebilir hale getirildiğini ifade etti.

Editör: Halit Alptekin