PİYASALAR

A1 Capital: 2025'te doların rakibi yok!

A1 Capital, doların 2025'teki ekonomik büyümede lider olacağını öngörürken, petrol ve altın fiyatlarında da dikkat çekici tahminler sundu.

Abone Ol

A1 Capital'in günlük piyasa bültenine göre, dolar 2025 yılında da ekonomik büyümede diğer para birimlerine karşı üstünlüğünü koruyacak. ABD ekonomisinin güçlü görünümüne dikkat çeken analizde, Fed'in faiz politikalarının dolar üzerindeki etkisi vurgulanıyor. Dolar endeksinin, 2025 yılında diğer para birimleri karşısında en yüksek seviyelerine ulaşması bekleniyor.

Doların yükselişi hız kesmeyecek

Dolar endeksi, 2022'den bu yana ulaştığı en yüksek seviye olan 109,14’te sabitlenmiş durumda. A1 Capital, ABD ekonomisinin büyüme hızının diğer ülkelerden daha yüksek seyredeceği öngörüsüyle, doların özellikle Euro ve Yen karşısında üstünlük sağlayacağını belirtti. Bu durum, ABD’de faiz oranlarının yüksek kalmasını destekliyor.

Petrol dar bantta seyrediyor

Petrol fiyatlarının 2025 yılında dar bir bantta işlem görmesi bekleniyor. A1 Capital, Çin ekonomisinin toparlanma çabaları ve OPEC+ politikalarının, petrol fiyatlarını varil başına 70 dolar civarında tutacağını öngörüyor. Ancak Çin’in zayıf tüketim ve uzun süren emlak krizi gibi sorunlarının, talep üzerinde aşağı yönlü baskı yaratabileceği vurgulandı. Yatırımcılar, ABD ISM üretim verilerinin petrol fiyatlarında yeni bir hareketlenme yaratabileceğini ifade ediyor.

Altın güvenli liman olmayı sürdürüyor

Altın fiyatlarında ise yükseliş devam ediyor. Jeopolitik gerilimler, ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın yaklaşan ticaret politikaları ve faiz görünümü gibi faktörler, altını güvenli liman olarak öne çıkarıyor. A1 Capital, altının spot fiyatının 2025’te yükseliş trendini sürdüreceğini belirtti. Şu an 2.657 dolara çıkan altın, piyasalarda dikkatle takip ediliyor.

Küresel ekonomide son durum

2024 yılını dört günlük bir düşüşle kapatan küresel hisse senetleri, 2025’e yükselişle başladı. ABD işgücü piyasasının güçlü görünümü, yatırımcı güvenini artıran başlıca faktörlerden biri olarak öne çıkıyor. Çin’de ise fabrika faaliyetleri artış gösterse de, düşük tüketim ve yatırım zayıf toparlanma işaretleri sunuyor. Buna rağmen, Çin hükümetinin teşvik politikalarının etkisiyle ekonomide daha hızlı bir büyüme hedefleniyor.

Avrupa enerji krizini aşmaya çalışıyor

Avrupa’da doğalgaz tedarik sorunları, Rusya’nın Ukrayna üzerinden ihracatı durdurmasıyla daha da belirgin hale geldi. Ancak AB, alternatif tedarik yollarını devreye sokarken, Macaristan gibi ülkeler TürkAkım boru hattını kullanarak enerji krizini yönetmeye çalışıyor.