GÜNDEM

2024 yılı için enflasyon tahmini korundu!

Merkez Bankası Başkanı Karahan, 2024 yılı üçüncü Enflasyon Raporu sunumunda yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 38 olarak korunduğunu açıkladı.

Abone Ol

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 2024 yılının üçüncü Enflasyon Raporu sunumunda yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 38 olarak korunduğunu açıkladı. 2025 ve 2026 yıl sonu enflasyon tahminlerinde de değişiklik yapılmadı.

Dezenflasyon Süreci ve Makro Göstergeler

Karahan, dezenflasyon sürecinin öngörüldüğü şekilde başladığını ve makro göstergelerin bu süreçle uyumlu ilerlediğini belirtti. Yurt içi talebin ikinci çeyrekten bu yana azaldığını ve talepteki dengelenmenin güçlenerek devam edeceğini vurguladı.

Para Politikasında Kararlı Duruş

Para politikasındaki kararlı duruşun değişmediğini ifade eden Karahan, sıkı para politikası sonucunda kredi büyümesindeki yavaşlamanın belirginleştiğini söyledi. İç talepte normalleşmenin devam ettiğini ve arz koşullarının talepteki görünümle uyumlu olduğunu ekledi.

Cari Açık ve Üretim Görünümü

Karahan, cari açığın düşüşünün sürdüğünü ve temmuz ayında yıllıklandırılmış cari açığın 20 milyar dolar civarına inmesinin beklendiğini belirtti. Üretimdeki azalışın sanayi üretim endeksinin ima ettiği kadar derin olmadığını öngördüklerini söyledi.

Enflasyon Eğilimleri ve Çekirdek Göstergeler

Enflasyonun ana eğiliminde yavaşlamanın sürdüğünü belirten Karahan, temmuz ayında çekirdek göstergelerdeki yükselişin manşete kıyasla sınırlı olduğunu ifade etti. Hizmetlerdeki yavaşlamanın gecikmeli olarak ortaya çıktığını ve kira enflasyonunda düşüşe işaret eden öncü göstergeler bulunduğunu belirtti.

TL Mevduat ve Parasal Aktarım

TL mevduat payının yıl sonu hedefini aştığını açıklayan Karahan, mevduat faizlerinin TL'ye geçişi sağlayacak seviyede kalacağını söyledi. Parasal aktarım mekanizmasının makroihtiyati adımlarla desteklendiğini ve fazla likiditenin sterilize edildiğini belirtti.

Sıkı Para Politikası ve Enflasyon Tahminleri

Enflasyonun 2024 yıl sonunda yüzde 38,0, 2025 yıl sonunda yüzde 14,0 ve 2026 yıl sonunda yüzde 9,0 olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini söyleyen Karahan, enflasyonun orta vadede yüzde 5 hedefine yakınsayarak istikrar kazanacağını öngördüklerini ifade etti. Sıkı para politikası duruşunun kararlılıkla sürdürüleceğini vurguladı.