GÜNDEM

2024 Nobel Ekonomi Ödülü Acemoğlu ve ekibine verildi

2024 Nobel Ekonomi Ödülü, "kurumların nasıl oluştuğu ve refahı nasıl etkilediği" konusundaki çalışmalarıyla Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James Robinson'a verildi.

Abone Ol

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, 2024 Nobel Ekonomi Ödülü'nü Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson'a "kurumların nasıl oluştuğu ve refahı nasıl etkilediği" konusundaki çalışmaları nedeniyle takdim etti. Kazananlar, Stockholm'de düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu.

Kazananların çalışmaları refahın temel dinamiklerine odaklanıyor

Türk ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, İngiliz akademisyenler Prof. Dr. Simon Johnson ve Prof. Dr. James Robinson, kurumların ekonomik büyüme ve toplumsal refah üzerindeki etkilerini araştıran çalışmalarıyla tanınıyor. Üçlü, özellikle tarihsel süreçte kurumların oluşumunun ülkelerin ekonomik performansını nasıl şekillendirdiğini ortaya koyan araştırmalarıyla öne çıktı. Çalışmaları, özellikle "Dar Koridor" ve "Ulusların Düşüşü" gibi kitaplarla geniş kitleler tarafından bilinir hale geldi.

Nobel Ekonomi Ödülü'nün tarihçesi

Nobel Ekonomi Ödülü, 1968 yılında İsveç Merkez Bankası tarafından Alfred Nobel'in anısına verilmeye başlandı. Bu ödül, diğer Nobel dallarına ek olarak veriliyor ve genellikle ekonomik bilimlerdeki önemli buluşlara veya kavramlara odaklanıyor. Her yıl Nobel Ödülleri, Alfred Nobel'in ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık'ta düzenlenen törenle sahiplerine teslim ediliyor.

2024'te verilen ödül, bir önceki yıl Harvard Üniversitesi profesörü Claudia Goldin'in kadınların iş gücündeki yeri üzerine yaptığı çalışmalarla kazandığı ödülü takip ediyor.