Avrupa Birliği bilim insanlarına göre, 2024 yılı, insanlık tarihinin en sıcak yılı olmaya aday. Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) verilerine göre, Ocak-Kasım dönemi verileri, 2024’ün ortalama küresel sıcaklıklarının sanayi öncesi döneme göre 1,5 santigrat dereceyi aşacağını gösteriyor.

İklim değişikliği etkilerini artırıyor

2024 boyunca dünya genelinde aşırı hava olayları etkisini gösterdi. İtalya ve Güney Amerika’da şiddetli kuraklıklar, Nepal ve Sudan’da ölümcül seller, Meksika ve Mali’de sıcak hava dalgaları binlerce can aldı. ABD ve Filipinler’de ise yıkıcı siklonlar görüldü.

Bilim insanları, bu felaketlerin insan kaynaklı iklim değişikliğiyle doğrudan bağlantılı olduğunu belirtiyor. Copernicus araştırmacısı Julien Nicolas, sıcaklıkların rekor seviyelere yakın olduğunu ve bu durumun en az birkaç ay daha süreceğini ifade etti.

Fosil yakıt emisyonları kritik seviyede

İklim değişikliğinin ana nedeni olan fosil yakıt kaynaklı karbondioksit emisyonlarının, 2024’te rekor seviyeye ulaşması bekleniyor. Bilim insanları, emisyonların azaltılmaması durumunda sıcaklık artışlarının durdurulamayacağına dikkat çekiyor.

La Nina ve El Nino döngüleri

Uzmanlar, 2025 yılında La Nina olayının gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini izliyor. La Nina’nın okyanus yüzey sıcaklıklarını kısa vadeli olarak düşürmesi mümkün, ancak uzun vadeli ısınma eğilimini etkilemeyeceği belirtiliyor. Imperial College London öğretim üyesi Friederike Otto, “2025 biraz daha serin olabilir, ancak bu güvenli bir sıcaklık anlamına gelmiyor. İklim krizinin etkileri sürecek” dedi.

C3S’nin 1940’a uzanan verileri, sanayi öncesi dönemle karşılaştırılarak doğrulanıyor ve dünya için kritik bir uyarı niteliği taşıyor.

Editör: Halit Alptekin