GÜNDEM

2024-2025 uzaktan eğitim ve ikinci öğretim ücretleri belirlendi!

2024-2025 akademik yılı uzaktan ve ikinci öğretim ücretleri belirlendi. Yeni kararlar kapsamında şehit yakınları, gaziler ve engelli öğrenciler için muafiyet ve indirimler getirildi.

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlenen "2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar", Resmi Gazete’de yayımlandı.

Katkı payları ve öğrenim ücretleri

2024-2025 akademik yılında, devlet üniversitelerinde eğitimlerine devam eden veya yeni kayıt yaptıracak birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinden program sürelerini aşmayanlar için öğrenci katkı payı alınmayacak. Devlet tarafından karşılanacak öğrenci katkı payı tutarları yüzde 40 artırımlı olarak ödenecek.

Şehit yakınları ve gaziler

Terörle Mücadele Kanunu kapsamında hayatını kaybedenlerin yakınları, maluller ve eşleri ile çocuklarından katkı payı ve öğrenim ücreti alınmayacak. Belgeleri ibraz edemeyenler, sonradan ibraz ettiklerinde ücretleri iade edilecek.

Engelli öğrenciler

Engelli olduğunu belgeleyen öğrencilerden engellilik oranına göre indirim yapılacak. Program süresi ve kayıtlı olunan program sayısı sınırlaması olmaksızın öğrenci katkı payı alınmayacak.

Yurt dışından kabul edilen öğrenciler

Yurt dışından kabul edilen öğrencilerden alınacak öğrenim ücreti, öğrenci cari hizmet maliyetinin 2 katından az olmayacak şekilde belirlenecek. Türkiye’de ikamet izni almış ailelerin çocuklarına yüzde 25 oranında indirim yapılacak.

Öğrenim ücretlerinin kullanımı

İkinci öğretim ücretlerinin yüzde 10’u, öğrencilerin sosyal hizmetlerinde kullanılacak. Kalan kısmı üniversite bütçesine dahil edilerek kullanılacak.

Lisansüstü öğrenciler

Lisansüstü öğrenciler, ön lisans ve lisans öğrencilerinin haklarından ve hizmetlerinden yararlanacak. Uzaktan öğretim kapsamında lisansüstü öğrenim gören öğrenciler, tezsiz yüksek lisans programlarının öğrenim ücretine tabi olacak.

Geçici maddeler

6 Şubat 2023 depremlerinde olağanüstü hal ilan edilen illerde ikamet eden ve devlet üniversitesinde eğitim gören öğrencilerin ikinci öğretim ücretleri devlet tarafından karşılanacak. Gazze'de ikamet eden öğrencilerin 2024-2025 eğitim yılı öğrenim ücretleri de devlet tarafından karşılanacak.