Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile bazı kanunlarda yapılan değişiklikler Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. TBMM Genel Kurulunda 9 Ocak’ta kabul edilen düzenlemeler, sağlık hizmetlerinden prim indirimlerine kadar birçok önemli yenilik içeriyor.

Sağlık hizmetlerinde değişiklik

Yeni düzenleme ile ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi için alınan katılım payı 15 TL’den 20 TL’ye yükseltildi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), birinci basamak sağlık hizmeti sunucularından sevkle gelenler için katılım payını yarıya kadar indirme yetkisine sahip olacak. Ayrıca, aile hekimliği hizmetleri, belirli istisnalar dışında ücretsiz olmaya devam edecek.

Prim indirimlerinde güncelleme

Özel sektör işverenlerine sağlanan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi indirimi, 5 puandan 4 puana düşürüldü. Ancak, imalat sektöründeki iş yerleri için 5 puanlık indirim 31 Aralık 2026’ya kadar devam edecek. Cumhurbaşkanının bu süreyi 31 Aralık 2027’ye kadar uzatma yetkisi bulunuyor.

2008 öncesi sigortalılar için yaşlılık aylığı şartları

Sigortalılık süresi 31 Aralık 2008’den önce başlayanlar için yaşlılık aylığı şartları güncellendi. Buna göre:

  • Çalışma gücü kayıp oranı yüzde 40 ila yüzde 49 arasında olanlar, 18 yıl sigortalılık süresi ve 4 bin 100 gün prim ödemesi şartıyla,
  • Çalışma gücü kayıp oranı yüzde 50 ila yüzde 59 arasında olanlar, 16 yıl sigortalılık süresi ve 3 bin 700 gün prim ödemesi şartıyla yaşlılık aylığından faydalanabilecek.

Ücretsiz hizmetler genişliyor

Yabancılara sunulan hizmetler ve sertifikalı aile hekimlerince mesai dışı verilen bazı özel hizmetler hariç olmak üzere, aile hekimliği hizmetleri ücretsiz olarak sunulacak. Akupunktur ve fitoterapi gibi uygulamalar ise belirlenen ücretler çerçevesinde yapılabilecek.

Yeni düzenlemeler, sigorta primlerinden sağlık hizmetlerine kadar geniş bir yelpazede yenilikler sunarken, özellikle 2008 öncesi sigortalılar için sağlanan avantajlar dikkat çekiyor.

Editör: Halit Alptekin